1971 - 1990

Αρχική >> εταιρεία >> Ιστορία >> 1971 - 1990
Magnesium oxide
Magnesium oxide
Magnesium oxide

Το 1971 τίθεται σε λειτουργία ο δεύτερος περιστροφικός κλίβανος και το 1972 ο μύλος αλέσεως καυστικής μαγνησίας και το σύστημα ενσακκίσεως, οπότε η εταιρεία μπαίνει και στη δύσκολη και εξειδικευμένη διεθνή αγορά της αλεσμένης καυστικής μαγνησίας. Το 1973 λειτουργεί το συγκρότημα βαρέων διαμέσων το οποίο εκμεταλλεύεται την διαφορά ειδικού βάρους λευκολίθου - στείρων. 

Το 1975 αρχίζει και το 1976 ολοκληρώνεται η κατασκευή του δεύτερου συγκροτήματος ταξινομήσεως - προδιαλογής που αυξάνει σημαντικά την παραγωγικότητα. 

Το 1977 μετά μακροχρόνιες δοκιμές στο εξωτερικό, εγκαθίστανται και λειτουργούν στην Γερακινή, για πρώτη φορά στον κόσμο, αυτόματοι φωτομετρικοί διαχωριστές με βάση ακτίνες laser και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η εγκατάσταση των φωτομετρικών διαχωριστών επεκτείνεται το 1979 σε πέντε μονάδες λόγω της επιτυχίας των δύο πρώτων. 

Τον ίδιο χρόνο (1979) τίθεται σε λειτουργία το μεγαλύτερο αυτοτελές έργο που κατασκευάσθηκε από την εταιρεία, ο τρίτος περιστροφικός κλίβανος παραγωγής άνω των 200 τόννων διπύρου και καυστικής μαγνησίας την ημέρα, με τον πρώτο ηλεκτροστατικό αποκονιωτή λευκολίθου στην Ελλάδα για την προστασία του περιβάλλοντος (απόδοση αποκονιώσεως άνω του 95%).

Το 1980 οι ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ αγοράζουν τα μεταλλευτικά δικαιώματα και τις εγκαταστάσεις του γειτονικού μεταλλείου Καστρί - Πολυγύρου (Οριστική παραχώρηση 21) από την τότε Αμερικανοαυστριακή εταιρεία Magnomin.  Έτσι σήμερα το σύνολο του κοιτάσματος της ευρύτερης περιοχής της Γερακινής αξιοποιείται από μία αμιγώς ελληνική εταιρεία, ενώ, βέβαια, η μεταλλειοκτησία παραμένει πάντα στα χέρια του Ελληνικού Δημοσίου.

Συνοπτικά, η σημερινή καμινευτική δυναμικότητα της εταιρείας που καθορίζει και την δυναμικότητα παραγωγής τελικών προϊόντων απαρτίζεται από :

  • τρεις περιστροφικούς κλιβάνους για την παραγωγή διπύρου ή καυστικής μαγνησίας δυναμικότητας 420 τόννους / 24ωρο
  • τρεις καθέτους κλιβάνους και τέσσερα φρεατοκάμινα για την παραγωγή καυστικής μαγνησίας συνολικής δυναμικότητος 100 τόννους / 24ωρο
  • ένα σύγχρονο αυτόματο κάθετο κλίβανο για την παραγωγή καυστικής μαγνησίας δυναμικότητος 75-80 τοννους / 24ωρο

Η επιτυχής πορεία της εταιρείας συνεχίσθηκε και μετά το 1985 έως και σήμερα.  Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο αυτή η εταιρεία πραγματοποίησε σημαντικότατες επενδύσεις οι οποίες αφορούσαν στην εγκατάσταση μαγνητικών διαχωριστών πρωτοποριακής τεχνολογίας, στην εγκατάσταση μονάδος στερεών καυσίμων (ΠΕΤ-ΚΩΚ), στην συμπλήρωση των συστημάτων ελέγχου της ποιότητος των προϊόντων και στην αύξηση της αποθηκευτικής δυναμικότητος της εταιρείας με την προσθήκη νέας αποθήκης τελικών προϊόντων.  Παράλληλα αύξησε και την μεταφορική της ικανότητα με την αγορά 12 φορτηγών αυτοκινήτων Dresser και Wabco μεταφορικής ικανότητος 50τ το καθένα.