Οδοντιατρικές Εφαρμογές

Αρχική >> αγορές >> Industrial Chemical >> Οδοντιατρικές Εφαρμογές
Magnesium oxide
Magnesium oxide
Magnesium oxide

Ο στόχος των οδοντικών χυτεύσεων ακριβείας είναι να δημιουργηθούν χυτεύσεις χωρίς ελαττώματα που να έχουν τέλειο επιφανειακό φινίρισμα και να ταιριάζουν στις διαστάσεις του προπλάσματος (π.χ. στεφάνη, ένθετο, γέφυρα, σκελετός μερικής οδοντοστοιχίας).
Τα πυροχώματα φωσφορικού τύπου για οδοντικές χυτεύσεις ακριβείας είναι ένα μίγμα σε μορφή πούδρας ενός συστήματος πυρίμαχων υλικών και ενός συστήματος συγκολλητικών υλικών, ειδικά σχεδιασμένο για κράματα οδοντικής χύτευσης.

Το σύστημα πυρίμαχων υλικών πλήρωσης αποτελείται συνήθως από πυρίμαχα οξείδια, όπως το διοξείδιο του πυριτίου, ενώ το σύστημα συγκολλητικών υλικών αποτελείται κυρίως από ένα όξινο φωσφορικό, όπως το δισόξινο φωσφορικό μονοαμμώνιο (ΝΗ4Η2PO4), σε συνδυασμό με ένα βασικό οξείδιο, όπως δίπυρη μαγνησία. Όταν η πούδρα αναμιγνύεται με ένα κατάλληλο υγρό, σχηματίζει μια πάστα που σκληραίνει, δημιουργώντας ένα εκμαγείο επένδυσης, κατάλληλο για κράματα οδοντικής χύτευσης. Το κατάλληλο υγρό είναι είτε νερό, είτε ένα ειδικό υγρό, είτε ένα ειδικό υγρό αναμεμειγμένο με νερό. Η αντίδραση που λαμβάνει χώρα είναι η ακόλουθη:

MgO + NH4H2PO4 + 5H2O → MgNH4PO4.6H2O

Μια διαστολή κατά την πήξη συνοδεύει την αντίδραση.

Το προϊόν της αντίδρασης, ο στρουβίτης, είναι η συνδετική φάση της επένδυσης. Η αντίδραση είναι πολύ γρήγορη, και τέτοιες επενδύσεις πήζουν συνήθως σε λιγότερα από 30 λεπτά.

Το πρόπλασμα για τις οδοντικές χυτεύσεις σχηματίζεται συχνά σε κερί ενθέτων ή κερί χύτευσης, πάνω σε ένα ομοίωμα. Το πρόπλασμα τοποθετείται σε ένα «δακτύλιο χύτευσης» (από χάλυβα ή πλαστικό) και περιβάλλεται από το υλικό της επένδυσης (οδοντιατρικό πυρόχωμα), για να σχηματιστεί το εκμαγείο. Ακολουθεί ένας κύκλος θέρμανσης, που μαλακώνει και αποδομεί θερμικά το κερί, για να δημιουργηθεί το κενό για το εκμαγείο. Στη συνέχεια, το λιωμένο κράμα πιέζεται στο εκμαγείο, για να σχηματιστεί η χύτευση.
Τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά των οδοντικών πυροχωμάτων που είναι κατάλληλα για χυτεύσεις ακριβείας είναι:

  1. Υψηλότερη θερμοκρασία τήξης από την περιοχή τήξης του κράματος
  2. Καμία χημική αντίδραση ανάμεσα στο κράμα και στην επένδυση
  3. Πρέπει να επιτυγχάνεται τέλειο επιφανειακό φινίρισμα στη χύτευση
  4. Διαπερατά από αέρια
  5. Επαρκής ανθεκτικότητα για αντοχή στο εισαγόμενο κράμα
  6. Πρέπει να μπορεί να διαστέλλεται, για να αντισταθμίζεται η συρρίκνωση του κράματος όταν κρυώνει.