Ζωοτροφές

Αρχική >> Αγορές >> Agricultural >> Ζωοτροφές
Magnesium oxide
Magnesium oxide
Magnesium oxide

Είναι γνωστό ότι το μαγνήσιο αποτελεί ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για όλα τα είδη. Στους ανθρώπους, το μαγνήσιο παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, και έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Σήμερα, διάφορα βιοχημικά και λειτουργικά προβλήματα των ανθρώπων, όπως οι καρδιακές αρρυθμίες, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η οστεοπόρωση, οι μυϊκοί σπασμοί κ.λπ., αποδίδονται στην έλλειψη μαγνησίου. Κατά συνέπεια, είναι επιτακτικό να τροφοδοτείται ο ανθρώπινος οργανισμός με το απαραίτητο Mg στο πλαίσιο της καθημερινής διατροφής.

Αυτό αποτελεί επακόλουθο της έλλειψης μαγνησίου στον κύκλο της διατροφής, ενώ η εξάντληση του μαγνησίου στο έδαφος και στα φυτά και η μειωμένη παροχή μαγνησίου στα ζώα οδηγούν σε μειωμένη πρόσληψη από τους ανθρώπους.

Επιπλέον, η χαμηλή πρόσληψη μαγνησίου από τα ζώα έχει τις ακόλουθες σημαντικές επιπτώσεις:

  • Υπομαγνησιαιμία ή τετανία βοσκής.
  • Σκελετική παραμόρφωση και καθυστερημένη ανάπτυξη.
  • Ελαχιστοποίηση της παραγωγής γάλακτος.

Για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα και να αποτραπεί η έλλειψη μαγνησίου, ιδίως στα θηλάζοντα και βοσκόντα βοοειδή και προβατοειδή, είναι απαραίτητο να συμπεριληφθούν συμπληρωματικές ποσότητες μαγνησίου στην ημερήσια διατροφή τους. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι, με τους οποίους μπορεί να απορροφηθεί το μαγνήσιο από ένα ζώο:

  • Σύνθετες ζωοτροφές – Προμίγματα (ανάμιξη του μαγνησίου με άλλα μεταλλικά στοιχεία και     ιχνοστοιχεία)
  • Διασκορπισμός MgO σε μορφή πούδρας στους αγρούς τις περιόδους βοσκής
  • Κτηνοτροφικές πλάκες λείξεως
  • Προσθήκη MgO στο πόσιμο νερό

Το φυσικό ανθρακικό μαγνήσιο, του οποίου η καμινεία πραγματοποιείται σε θερμοκρασία περίπου 900oC, γνωστό και ως καυστική μαγνησία, αποτελεί την κύρια πηγή μαγνησίου που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία των ζωοτροφών, για να παρέχεται επιπλέον μαγνήσιο στα μηρυκαστικά ζώα, κυρίως λόγω της εξαιρετικά υψηλής βιοδιαθεσιμότητας και της συγκέντρωσής του σε Mg.